Verdens mest øde ø

Er du ved at være lidt træt af at høre om præsidentvalget i USA? Har du brug for lidt fred og ro? Så kom med os til verdens mest øde ø, Tristan Da Cunha.

tristan-da-cunha

Her ligger den øde ø midt mellem Sydamerika og Afrika

Af Anders Brønd Christensen

Midt imellem Argentina og Sydafrika, i det store Atlanterhav ligger der er en meget øde ø.

På Tristan Da Cunha, som er en lille smule mindre end Samsø, er det utroligt vigtigt, at man er gode venner med sine naboer. Hvis beboerne på Tristan skal finde nye venner, så skal de nemlig sejle 2000 kilometer til øen st. Helena for at finde deres andre nærmeste naboer. Det gør indbyggerne på Tristan Da Cunha til de mennesker på jorden, som bor længst væk fra andre mennesker.

Øen er min!

På en rejse til Indien i år 1506 fandt den portugisiske søfarer, Tristâo Da Cunha fire vindblæste øer i Atlanterhavet. Han var ikke en beskeden mand, så han opkaldte med det samme den største af øerne efter sig selv. I de næste 300 år skete der ikke det store på øen, indtil en mand fra USA og hans tre venner valgte at flytte til øen i 1810. Jonathan Lambert og vennerne udråbte øen til at være deres, men det blev en kort fornøjelse. To år efter døde Lambert og to af vennerne nemlig i en båd-ulykke, og så var der kun én ensom mand tilbage på øen. 1800-tallet var en farlig tid!

Kort tid efter indtog englænderne øen, og sendte nogle soldater derned for at holde øje med den. Nogle af dem blev så glade for øen, at de valgte at blive boende efter de var færdige i hæren. Senere kom der også flere til, blandt andet nogle forliste sømænd og fem kvinder og en hvalfanger fra øen St. Helena.

Der var kærlighed i luften mellem hvalfangerens fem kvinder og de forliste sømænd. De fem kvinder er tip-tip-tip-oldemødre til de fleste af de 280 mennesker, der bor på øen  i dag. De er dog i undertal blandt øens 1600 får, som samtidig er den største indtægtskilde på øen.  Øen fik først fjernsynssignal i 2001, og der er stadig ikke wi-fi,  så  man skal altså være virkelig glad for får for at bo der!

Hvis du kunne tænke dig at besøge øen, skal du have dit hjemmearbejde i orden. Der går nemlig kun en båd én gang i måneden, og så skal man have en særlig tilladelse fra øens turist-kontor. Turen med båd fra Cape Town i Sydafrika tager to uger, men så kan man også sige, at man har besøgt en helt særlig plet på vores blå planet.

1 Response

  1. Jesper Gaarskjær siger:

    Hehe, det er et spøjst sted og en underligt historie – men som nok skal få sine læsere i jeres målgruppe. Fint fortalt sprogligt med et underspillet glimt i øjet.